Sarımsak Tüketmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Sarımsak, gerek ülkemizde gerekse dünyanın pek çok farklı noktasında sıklıkla tüketilen bir besin kaynağıdır. B6, B1 ve C vitamini, selenyum, bakır, kalsiyum, potasyum, fosfor, demir ve lif açısından son derece zengin olan sarımsağın faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Anti bakteriyel bir gıda olan sarımsak, içeriğindeki bileşikler sayesinde bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde son derece etkilidir. Aynı zamanda sarımsak hazmı kolaylaştırdığı için de bağırsaklar açısından faydalıdır.
  • Sarımsağın içeriğinde yer alan allicin bileşeni, sıtma hastalığı parazitlerine karşı koruma sağlar.
  • Sarımsak yutmak, vücutta oluşan iltihaplara karşı antibiyotik etkisi oluşturur.
  • Saç ve sakallardaki dökülmelere iyi gelen sarımsak, aynı zamanda saç ve sakalların daha parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde, bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir.
  • Sarımsağın kan sulandırıcı özelliği vardır. Bu sayede kanın pıhtılaşmasını engeller.
  • Sarımsağın yutularak tüketilmesi, vücuda enerji verirken bedenin daha dinç ve daha sağlıklı olmasına da destek olur.
  • Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı etkilidir.
  • Mantar lezyonlarının çoğalmasını engellerken kaşıntıyı da hafifletir.
  • Sarımsak tüketmek, yüksek tansiyona iyi gelir.
  • Düzenli olarak sarımsak tüketilmesi kolesterolü düşürür.
  • Sarımsak yutmak vücudu toksin maddelerden temizler ve antioksidan görevi görür.
  • Sarımsak içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kalp hastalıklarına iyi gelir.

Kuru Sarımsak mı Yoksa Taze Sarımsak mı Tüketmek Daha Faydalıdır?

Sayısız faydası ile geçmişten bugüne sıklıkla tüketilen sarımsak, taze ve kuru olmak üzere iki farklı şekilde tüketilir. Bu noktada ise birçok kişi, sarımsağın nasıl tüketilmesi gerektiğine dair sorular yöneltir. Genellikle uzmanlar tarafından, kuru sarımsak yerine taze sarımsağın daha faydalı olduğu ifade edilir. Çünkü sarımsağın içinde bulunan ve oldukça faydalı bir bileşen olan allicin seviyesi, ısıtma, kurutma, dondurma gibi işlemlerle değişim gösterebilir.

Doğal Bir Antibiyotik Olan Sarımsak Nasıl Tüketilmelidir?

Sarımsağın, hangi şekilde tüketildiğinde daha fazla yarar sağladığı son derece merak edilir. Birçok uzman ise bu noktada sarımsağı çiğ olarak tüketmenin daha faydalı olduğunu savunur.

Ancak çiğ sarımsağı, keskin kokusu ve tadından dolayı tek başına tüketemiyorsanız, salata gibi gıdaların içine koyarak daha kolay bir şekilde tüketebilirsiniz. Bununla birlikte aç ya da tok karnına sarımsak yutmak da oldukça yararlıdır. Ancak sarımsak eğer aç karnına tüketilecekse, mide problemlerine yol açabileceği için bu konuda dikkatli davranmak gerekir.

Kronik Hastalıklar İçin Mucizevi Bir İlaç: Sarımsak

Sarımsağın yararları kanser önleyici etkisi ile sınırlı değildir. Sarımsak, diyabet, kalp rahatsızlıkları gibi çeşitli kronik hastalıklara karşı da etki sağlar. Özellikle sarımsağın düzenli aralıklarla tüketilmesi, yüksek tansiyon hastalıklarında dengeleyici bir işlev görür. Bunun dışında sarımsak, içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kolesterol konusunda da etkili bir rol oynar.

Ayrıca sarımsak tüketmek, soğuk algınlığı ve bağırsak problemleri için de faydalıdır. Üstelik sarımsak, kimyasal antibiyotiklerin aksine bağırsak florasını koruma özelliğine sahiptir. Bağırsak florasının korunması sayesinde ise bağışıklık sistemi güçlenmiş olur.

Günlük Olarak Ne Kadar Sarımsak Tüketilmelidir?

Sarımsak her ne kadar faydalı bir besin olsa da fazla miktarda ve aç karnına tüketilmesi çeşitli mide problemlerine yol açabilir. Bu nedenle özellikle midesinde hassasiyet bulunan kişilerin sarımsak tüketimini sınırlandırması gerekir. Bunun dışında tansiyon ilacı kullanan kişiler de sarımsak tüketirken dikkatli olmalıdır. Sarımsak, düzenli tüketildiğinde tansiyon değerlerinde değişikliğe sebep olabilir. Bu yüzden ek bir hastalığı olan kişilerin, sarımsak tüketimi konusunda özenli davranması gerekir. Sağlıklı bir kişinin ise günde iki diş sarımsak tüketmesi çoğunlukla uygun olarak kabul edilir.

Sarımsak Resmi
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR